Maand archief

Nieuws

Wat doen wij in groep 7/8?

Schooljaar 2018-2019

April

De meivakantie staat voor de deur. Afgelopen weken hebben we gewerkt aan het project over de Tweede Wereldoorlog. De kinderen hebben het leven van Anne Frank in tijdvakken verdeeld en uitgewerkt. Hier hebben we een tentoonstelling van gemaakt. Daarnaast hebben de kinderen een onderwerp uitgewerkt over wat zij wilde weten over de oorlog. Een eigen onderzoeksvraag vastgesteld en op eigen wijze vormgegeven en een presentatie bedacht voor klasgenoten.

Deze diashow vereist JavaScript.

De kinderen werken aan persoonlijke doelen en werken onderzoeksvragen uit, zoals: presentatie geven en klasgenoten toneelstukjes laten bedenken, een gymspel bedenken en zelf uitvoeren, samenwerken om antwoord te krijgen op een onderzoeksvraag, van ijslolliestokjes poppetjes maken en een verhaal mee bedenken. Hieronder een een aantal foto’s die hiervan een mooie weergave zijn.

Deze diashow vereist JavaScript.

De trainingen voor de roeiwedstrijd van de Terschellinger basisscholen zijn in volle gang op het Duinmeertje van Hee. Van de Prinses Margrietschool doen maar liefst 3 teams mee en onder begeleiding van ouders wordt er hard getraind. De leerlingen zijn gemotiveerd en zien uit naar 24 april!

Deze diashow vereist JavaScript.

Met de groep hebben we meegedaan aan de ‘Week van het geld’. Jacoba Haan, mederwerker van de Rabobank, heeft een gastles verzorgd. Zij heeft met de groep de cash-quiz gespeeld. De leerlingen hebben allerlei tips gekregen en nagedacht over hoe zij verstandig kunnen leren omgaan met geld. Zie foto’s.

De schoolvoorstelling van 27 maart is net achter de rug. We kunnen terugkijken op een fantastisch optreden opgevoerd door alle leerlingen van onze school! De leerlingen van groep 7 & 8 hebben op betekenisvolle wijze samengewerkt. De scenes hadden ze zelf vormgegeven door een draaiboek te schrijven. De leerkrachten stuurden hierbij het proces aan. De decorstukken zijn ook met elkaar gemaakt. Alle scenes van de groepen sloten op geheel eigen wijze op elkaar aan en hierdoor werd het verhaal van de Kleine Wolk die op reis ging zichtbaar. Wat is het fijn voor de leerlingen dat ze zoveel lieve en mooie complimenten hebben ontvangen van het publiek!

Wat een heerllijke, zonnige Boomfeestdag 2019 met gr 7&8! Opdrachten uitgevoerd en daarna boompjes geplant bij de SBB schuur in Lies. Zo leuk: het is echt het ‘Prinses Margrietbosje’ geworden. Voor de grap hebben de kinderen de boompjes een naam gegeven: Thirza, Jesse, Maria,etc. SBB Terschelling bedankt voor het leuke programma voor de kinderen! Zie bij de foto’s voor een impressie van deze ochtend.

Maart

Volgende week staat de Boomfeestdag gepland. We gaan met de leerlingen naar de Staatsbosbeheer schuur in Lies om o.b.v. SBB Terschelling een educatief programma te volgen en bomen te planten.

De maand maart staat in het teken van de schoolvoorstelling.
Een kleine wolk ontstaat in de woestijn. Het is er warm en de wolk is helemaal alleen. Hij wil op reis. De wind neemt hem mee. Eerst over Afrika, vervolgens over andere werelddelen. De wolk ontdekt dat overal verschillen zijn en er niet altijd even goed voor de aarde wordt gezorgd. Ook merkt de wolk dat hij niet altijd een wolkje blijft. Zo maakt hij kennis met mede-wolken. Samen kunnen ze regenen en sneeuwen. Zijn vriend de wind blijft niet altijd bij hem. Maar gelukkig vinden ze elkaar weer en komt de wolk uiteindelijk terug in de woestijn.
De basis van de voorstelling is een vooraf uitgewerkte verhaallijn, gebaseerd op het prentenboek ‘Kleine wolk’ van Bard Bothe. De verhaallijn wordt uitgespeeld door Kleine Wolk en Wind en verteld door de Verteller. Alle scenes in de voorstelling zijn bedacht door de leerlingen zelf. Ook is er veel samenwerking tussen de verschillende groepen. Zo maken een aantal leerlingen uit onze groep een dans voor de kleuters en begeleiden hen daarbij. Verder hebben de leerlingen van onze groep zich verdeeld over twee groepen en bereiden een eigen scene voor. Ze schrijven zelf het draaiboek. Het is prachtig dat de leerlingen hierbij dus samen het proces vormgeven: overleggen, geven en nemen, samenwerken om met elkaar tot een geweldige presentatie te komen. Zie ook foto’s.

De voorbereidingen voor de roeiwedstrijd bij het Duinmeertje van Hee zijn in gang gezet. De roeisloepen krijgen een opknapbeurt! De leerlingen hebben zich inmiddels opgegeven en binnen afzienbare tijd zullen de trainingen gestart worden.

Januari

Sinds dit jaar werken we in de groepen met MijnRapportfolio. Hierin worden persoonlijke doelen vormgegeven en documenten van de leerlingen zijn opgenomen. In MijnRapportfolio wordt de ontwikkeling van de leerling zichtbaar gemaakt door het overleg tussen leerling en leerkracht. Hierdoor is er ook sprake van het ontwikkelen van zelfreflectie bij de leerling. In MijnRapportfolio ontstaat ruimte om een brede ontwikkeling van de leerling te volgen. De leerlingen zijn enthousiast over dit systeem!

Deze diashow vereist JavaScript.

November 

Deze maand heeft de week van de Mediawijsheid centraal gestaan. De Week van de Mediawijsheid vraagt aandacht voor kritisch, leerzaam en vooral positief mediagebruik. Deze campagneweek wordt elk jaar georganiseerd. Een vast onderdeel van de Week van de Mediawijsheid is de serious game MediaMasters. De interactieve game MediaMasters bestaat uit een reeks spannende opdrachten waardoor leerlingen kennismaken met de kansen en de gevaren van media.

September

We zijn gestart met de ‘Gouden weken’, dit houdt in de verbinding zoeken om elkaar te ontmoeten en een goede sfeer neer te zetten. Om dit te bereiken, worden er veel spelactiviteiten ingezet. Het is mooi om te zien dat de leerlingen van en met elkaar leren, zoals met het ‘voetbalspel’ waarbij een leerling een voetbal maakt van zijn gezicht met de handen op de wangen. Twee klasgenoten die ernaast staan vormen met 1 hand op het gezicht een doelpaal. De leerling met de bal ‘schiet’ de bal op tempo naar een ander. De leerlingen beleven aan dergelijke activiteiten ontzettend veel plezier met elkaar! (zie foto’s)

Vorige week hebben we een fantastische belevenis meegemaakt: de expeditie naar de Boschplaat. u kunt bij het nieuws van september lezen wat wij hebben gedaan.

De opening van het nieuwe schooljaar staat deze week centraal. De leerlingen hebben met elkaar een mooie invulling gegeven aan wat zij aan hun ouders willen laten zien: een toneelstuk, uitleg over Snoopy van de dag (=onopgemerkt complimenten geven door een leerling aan klasgenoten), Escher vogels maken en het voetbalspel spelen. Tevens hebben twee leerlingen tijdens de opening aan alle genodigden de plannen van onze groep gedeeld. Dit alles sluit aan bij ons kernconcept Binding. Trots kunnen we als groep zijn op de samenwerking!

Nieuws per mail

Vul je mailadres in om in te schrijven voor e-mail alerts

Voeg je bij 389 andere abonnees

Contact

Prinses Margrietschool
Dennenweg 4
8881CJ West Terschelling
Tel.: 0562 - 79 80 04
e-mail sturen

Kalender

mei 2019

ma di wo do vr za zo
1
 • Meivakantie
2
 • Meivakantie
3
 • Meivakantie
4
 • Meivakantie
 • Dodenherdenking lln gr 7/8
5
 • Meivakantie
6
 • Luizenpluis
7
 • Zwemmen gr 3/4
8
9
10
11
12
13
 • HVO
 • Nacontrole luizenpluis
 • Wereldtrekvogeldag gr 5/6
14
 • Zwemmen gr 3/4
15
 • Kleuterspelfeest
16
17
18
19
20
 • HVO
21
 • Zwemmen gr 7/8
22
 • schoolvoetbaltoernooi
23
24
 • Schoolfotograaf
25
26
27
 • HVO
28
 • Zwemmen gr 3/4
29
 • Studiedag, leerlingen vrij
30
 • Leerlingen vrij
31
 • Leerlingen vrij