Maand archief

Nieuws

Schooljaar 2020-2021

Augustus 

Schooljaar 2019-2020

Mei/Juni 2020
Joehoe!!! We mogen weer tegelijkertijd naar school! Wat is iedereen blij om elkaar weer te zien. Weer samen voetballen, samen dansen, samen kletsen en spelletjes spelen. Samen eropuit en samen werken in de klas. We genieten er allemaal van!
In de klas pakken we de draad weer op en gaan er nog even een paar weken hard tegenaan. Naast de instructies en werk voor rekenen, spelling, taal en begrijpend lezen, is er ook tijd voor ontspanning.
We werken het kernconcept Energie verder uit. Zo bouwen we met elkaar een stellage waar fossiele en duurzame energiebronnen elkaar ontmoeten. Ook gaan we op zoek naar materialen in de natuur om het ontstaan van aardgas na te bootsen. Dat was zowel voor onze groep als voor groep 7/8 heel interessant…

Nog even en dat is het tijd voor een welverdiende vakantie. We wensen iedereen een TOP zomer!!!

Tot volgend schooljaar.

 

Deze diashow vereist JavaScript.

April 2020
We zitten nog steeds in de Lock down vanwege het Corona virus. Vanuit huis werken de kinderen, ouders en leerkrachten aan het onderwijs. Via Microsoft Teams en Zoom geven we instructies en spreken we met de kinderen. Naast het ‘gewone’ schoolwerk is er ook aandacht voor beweging, Engels, muziek en creativiteit. De kinderen leren over bodyparts bij Engels en maken daar prachtige tekeningen bij (zie foto’s). Ook zijn er verschillende challenges (uitdagingen) waar we met elkaar aan mee doen. Zo maken de kinderen bijvoorbeeld foto’s met het onderwerp meetkunde (zie foto’s).
We spreken regelmatig onze bewondering en complimenten uit naar de kinderen en hun ouders over het onderwijs thuis. Knap hoe iedereen het doet! Gelukkig horen we dat we van 11 mei weer naar school mogen, dat is na de meivakantie. Joepie, daar hebben we zin in!

Deze diashow vereist JavaScript.

Maart 2020
De maand maart begint rustig. We werken verder in het Kernconcept Groei en Leven. De groep brengt een bezoek aan de fysiotherapeut om van alles over de werking van het lichaam, spieren en botten, te weten te komen. We kijken regelmatig even op de website van de vogelbescherming om te kijken hoe het met de eieren gaat en of er al kuikens geboren worden. Ook kijken we naar het groeien van bomen en planten. De kinderen maken foto’s van takken in de knop. De kinderen van groep 4 zijn druk bezig met klokkijken.  Ook groep 5 oefent verder met klokkijken én rekenen met sommen tot 1000, ook onder elkaar. Bij taal oefenen we met het maken van zinnen; gebruik van hoofdletters, komma’s en punten. Daarnaast zijn we bezig met werkwoorden, zelfstandig naamwoorden en bijvoeglijk naamwoorden.

Dan, op 15 maart 2020, neemt de regering het besluit dat alle scholen vanaf maandag 16 maart dichtgaan vanwege het Coronavirus. Dat is voor ons allemaal behoorlijk wennen. De juffen maken zo snel mogelijk een programma die de kinderen thuis kunnen doen. Op school leggen we tasjes klaar met werk, die de ouders op mogen komen halen. We zien dat iedereen direct enthousiast aan de slag gaat. Na de eerste thuis-schoolweek moeten we alle schoolwerk zoveel mogelijk digitaal delen met de kinderen. We werken met Microsoft Teams, we doen veel via de mail en via Whatsapp. Het is geweldig om te zien hoe snel de kinderen, ouders en leerkrachten zich deze nieuwe manier van werken eigen maken. We krijgen veel foto’s van allerlei (creatieve) opdrachten. Super tof! Het lijkt erop dat het nog wel een tijdje gaat duren dat we in deze quarantaine situatie zitten. We missen elkaar en willen allemaal dolgraag weer gewoon naar school. Wat is het fijn om elkaar door middel van videobellen toch nog te kunnen zien. Ga zo door allemaal!

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Februari 2020
Begin februari sluiten we het Kernconcept communicatie af met een open podium voor en door de kinderen van de school. Onze groep presenteerde de ontwikkeling van communicatiemiddelen door de eeuwen heen; van rooksignalen tot steenschrift en van postbezorging tot e-mail. Na een heerlijke voorjaarsvakantie starten we met het nieuwe Kernconcept: Groei en Leven. Door middel van proefjes over de werking het lichaam wordt het enthousiasme bij de kinderen aangewakkerd en stellen we onderzoeksvragen op. Hoe werkt de blaas? En wat doen de nieren? Hoe beweegt je lichaam? Hoe werkt spraak? We bekijken met elkaar welke bronnen we kunnen gebruiken om antwoord te krijgen op die vragen: opzoeken in boeken of op Internet. Of een professional vragen…
Natuurlijk zijn we niet alleen maar bezig met Kernconcepten. Zo werkt groep 4 in deze periode bijvoorbeeld met geld. We richten een winkeltje in in de klas en daar wordt naar hartenlust geoefend met het optellen, betalen en teruggeven van geld. De kinderen van groep 5 en 6 hebben overigens ook plezier in het winkeltje.

Deze diashow vereist JavaScript.

Januari 2020

We werken verder aan het kernconcept communicatie. We verdiepen ons in de geschiedenis van de telefoon. Als afsluiting van het kernconcept houden we een open podium voor de kinderen van de Prinses Margrietschool. Onze klas laat in een toneelstukje zien hoe boodschappen door de eeuwen heen werden overgedragen (steenschrift, fakkels, brieven, e-mail, telefoon, smartphone).
Tijdens de voorleeslunch verdelen we ons samen met de kinderen van de Vosserschool in alle lokalen. Tijdens de lunch wordt er een verhaal voorgelezen. De kinderen krijgen als cadeau een boek mee naar huis. In januari nemen we de Iep Hoofd toetsen af. Sinds dit schooljaar werken we met dit nieuwe leerlingvolgsysteem. De kinderen ontvangen het enthousiast.
De maand wordt afgesloten met een optreden met de West Aleta singers. Dit jaar staan we stil bij het feit dat de West Aleta 100  jaar geleden voor de kust van Terschelling is vergaan. Door middel van workshops zang, muziek en toneel bereidden de kinderen zich voor. De kinderen deden vol enthousiasme mee.

Deze diashow vereist JavaScript.

December 2019

December feestmaand. We richten de klas in met een Sint kantoor. In het kader van ons kernconcept communicatie zitten er allerlei opdrachten in verstopt die te maken hebben met taal. De kinderen genieten van deze opdrachten en het verkleden als Sint en Piet. Sinterklaas brengt een bezoek aan onze school op 5 december. Wat een feest!

Ter voorbereiding op het Kerstfeest maken we kerststukjes met elkaar. Een gezellige boel: alle kinderen van onze school in de hal, iedereen helpt elkaar. Het Kerstfeest vieren we samen in restaurant Zeezicht. Daar mag iedereen zijn eigen hamburger bouwen. Heerlijke groente en friet erbij. Daarna gaan we met elkaar naar het Westend theater om een film te kijken.

 

November 2019

Juf Ineke werkt 25 jaar in het onderwijs. Dat vieren we met elkaar door een feestochtend waarin we juf Ineke in het zonnetje zetten. We doen kratjestoneel en brengen dat ten tonele voor alle leerlingen van de school en genodigden. We sluiten de ochtend af met heerlijke pannenkoeken.

We openen het nieuwe kernconcept met spelletjes. Al spelend ervaren de kinderen wat communicatie te maken heeft met het spelen van spelletjes. De komende periode werken we aan het kernconcept Communicatie.

De kinderen van groep 5/6 gaan op Excursie met Staatsbosbeheer. Dit keer het thema Dark Sky in de natuurschuur in Lies.

Samen met alle Next Level scholen werken we aan een kunstwerken waarin de kinderen hun eigen woonomgeving laten zien. Dit in het kader van kunstproject Spot On. De kinderen bereiden, met hulp van kinderen van groep 7/8, vragen voor een interview voor. We nodigen een aantal eilanders uit die veel af weten van de onderwerpen en de kinderen nemen de interviews af. We zien een hoge betrokkenheid, prachtig! Steekwoorden uit de interviews worden verwerkt in het kunstwerk van hout, die is gemaakt door de kinderen van groep 7/8. Het resultaat is tijdens de Kerstvakantie te bewonderen in De Blokhuispoort in Leeuwarden.

Oktober 2019

Net als andere jaren is in oktober de Kinderboekenweek. We starten de week met een leesmarathon. Kinderen mogen in zelfgebouwde tentjes lekker lang lezen. Het thema van dit jaar is ‘Reis mee’. Wij koppelen dit, in het kader van ons Kernconcept Tijd en Ruimte, aan het ontdekken van verschillende voertuigen en meten. We maken een plattegrond en vouwen allerlei voertuigen. De kinderen leren over verschillende zichtlijnen, symmetrie en perspectief.

Ook dit jaar besteden we aandacht aan de Zeeliedenherdenking. Ter voorbereiding daarop brengen we met de klas een bezoek aan opleidingsschip De Octans. De kinderen kijken hun ogen uit en zijn erg geïnteresseerd in hoe alles werkt op het schip.

September 2019
Het nieuwe schooljaar is weer begonnen. Deze eerste weken staan in het teken van kennismaken, groepsbinding: De Gouden Weken. We doen veel kennismakings- en samenwerkingspellen met elkaar. Menno Tuik komt op school en werkt een middag met onze groep. Hij nam de kinderen mee in De Reis Van De Held: te zijn wie je wilt zijn, waarbij je rekening houdt met je omgeving. Een waardevolle aanvulling binnen het groepsproces.
En niet te vergeten: we gaan met elkaar op schoolreis. We reizen af naar Sanjesvertier, waar we een heel gezellige dag met elkaar hebben.

Naast het opstarten van de reken- en taalactiviteiten zijn we ook weer gestart met een Kernconcept. Deze periode is dat Tijd en Ruimte. De kinderen denken na over hun favoriete plek op het eiland. We maken een wandeling door het dorp zetten de huizen waar iedereen in woont op de foto. Dit zoeken we vervolgens op op de kaart. We leren over de tijdvakken in de geschiedenis en ontdekken meer over hoe verschillende voertuigen zich in de loop van de geschiedenis hebben ontwikkeld. Daarnaast oefenen we met tijd en meten: de seizoenen (herfstbladeren vouwen), symmetrie (tekenen de andere helft van de vlinder erbij). In oktober gaan we hiermee verder.

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Schooljaar 2018/2019

Mei 2019
Na een welverdiende vakantie starten we in mei met het laatste kernconcept van de dit schooljaar: Macht en Regels. De kinderen brainstormen in groepen over wat zij verstaan onder macht en regels. Hier worden prachtige posters van gemaakt.
In het kader van Wereld Trekvogeldag mogen twee kinderen uit onze klas een Skype gesprek voeren over dit onderwerp met kinderen van over de hele wereld. Staatsbosbeheer heeft dit gefaciliteerd. De kinderen hebben gesproken over trekvogels die voorkomen op Terschelling, in het bijzonder de lepelaar. En, heel bijzonder: het gesprek was in het Engels!
Kinderen zijn steeds meer ‘online’. Naast de leuke dingen die daar te beleven zijn, komen kinderen steeds vaker  in aanraking met minder leuke kanten van het internet. We hebben daarover gepraat in de klas: wat is leuk en wat is minder leuk aan online (gamen). Tevens hebben we besproken wat je kunt doen als er iets gebeurt wat minder leuk is.
Oerol staat voor de deur, en zoals voorgaande jaren dragen ook onze kinderen weer een steentje bij. Jörgen en Hugo zijn in de groepen 4 t/m 8 geweest om hun muziek- en dichtkunst met ons te delen. Vervolgens zijn zij met de kinderen gaan brainstormen over klimaatverandering en wat dit voor gevolgen heeft voor het eiland Terschelling. ‘Wat zou het eiland voelen en denken…?’ Deze brainstormsessie kreeg een vervolg door de gedachten om te zetten in zinnen, die te verwerken in een gedicht en het gedicht op een poster te plakken en te illustreren met drukinkt. De posters zijn te zien tijdens  Oerol op de Westerkeyn.
In het kader van de Week van het Openbaar Onderwijs speelden we kratjestoneel en was er met dank aan de OR, een beweegmiddag op het oude voetbalveld met een fantastische stormbaan. Ouders mochten al allerlei activiteiten meedoen. Ook konden ze verschillende lessen bijwonen (o.a. HVO en gymnastiek) In deze week stond tevens het schoolvoetbaltoernooi gepland. Onze school ging er met de tweede prijs vandoor!

 

Deze diashow vereist JavaScript.


April 2019
Na de toffe voorstelling gaan we nog even verder met het kernconcept Evenwicht en Kringloop. We hebben het over de seizoenen en bestuderen de Vier Jaargetijden van Vivaldi. De kinderen maken bij dit muziekstuk een gedicht (Sonnet) en dragen die voor op de muziek. Ook maken ze een rap van hun gedicht.  De lente is in aantocht; de kinderen maken prachtige bollenvelden met perspectief. We gaan naar de voorstelling Kanoet; over de trekvogel die zijn lange reis maakt. De kinderen tekenen vervolgens zelf allemaal een kleurrijke Kanoet. Ook gaan we op pad met boswachter Wanda van Staatsbosbeheer. In de buurt van Dodemanskisten leren de kinderen van alles over kleine vogeltjes die daar leven en hun nesten bouwen. De kinderen blijken zelf ware nestenbouwers te zijn!
Natuurlijk gaan we ook eieren zoeken. De Paashaas heeft (met behulp van de ouders van de OR) weer een hoop eitjes verstopt.

Deze diashow vereist JavaScript.

Maart 2019
De maand maart staat in het teken van de schoolvoorstelling.
Een kleine wolk ontstaat in de woestijn. Het is er warm en de wolk is helemaal alleen. Hij wil op reis. De wind neemt hem mee. Eerst over Afrika, vervolgens over andere werelddelen. De wolk ontdekt dat overal verschillen zijn en er niet altijd even goed voor de aarde wordt gezorgd. Ook merkt de wolk dat hij niet altijd een wolkje blijft. Zo maakt hij kennis met mede-wolken. Samen kunnen ze regenen en sneeuwen. Zijn vriend de wind blijft niet altijd bij hem. Maar gelukkig vinden ze elkaar weer en komt de wolk uiteindelijk terug in de woestijn.
De basis van de voorstelling is een vooraf uitgewerkte verhaallijn, gebaseerd op het prentenboek ‘Kleine wolk’ van Bard Bothe. De verhaallijn wordt uitgespeeld door Kleine Wolk en Wind en verteld door de Verteller. Alle scenes in de voorstelling zijn bedacht door de leerlingen zelf. Ook is er veel samenwerking tussen de verschillende groepen. Zo maken leerlingen uit groep 7/8 een dans voor de kleuters en begeleiden hen daarbij.
Onze groep verbeeld de scene Afrika: twee kinderen zoeken in de woestijn naar water. Het enige wat zij zien is een fata morgana. Dan horen zij bijzondere geluiden: ze zien de Big Five. De kinderen van de groepen 3/4/5/6 zingen het lied ‘In de jungle’, waarbij ze hun zelfgemaakte maskers (van de dieren uit de Big Five) showen. Ook dansen ze op de muziek van Shakira  ‘Waka waka’. Deze dans wordt omlijst door een door de jongens zelf gemonteerde film met voetbaltrucs.
De tweede scene die onze groep verbeeld is die van de sneeuwpop die ontstaat en dan weer smelt. Allereerst dansen de kinderen op het lied ‘Watermoleculen’ (bekend uit het eerder Kernconcept Materie) alsof zij zelf de watermoleculen zijn. Zij veranderen van vorm: van vast, naar vloeibaar en damp. Op muziek van Vivaldi: ‘Winter’ uit De Vier Jaargetijden, zien we dat Kleine Wolk gaat sneeuwen. Kinderen spelen met de sneeuw en maken een sneeuwpop. De zon en de wind laten de sneeuwpop vervolgens weer smelten.

Februari 2019
De rapporten gaan mee. Dit jaar voor het eerst digitaal. In MijnRapportFolio is niet alleen het rapport terug te vinden, maar kunnen de kinderen ook hun persoonlijke leerdoel noteren, bewijsstukken toevoegen etc. We starten met een nieuw Kernconcept: Evenwicht en Kringloop.

Januari 2019
De leerlingen zijn nog steeds enthousiast over de proefjes vanuit het kernconcept materie. We gaan er nog lekker even mee verder.
We genieten van een heerlijke voorleeslunch, aangeboden door de OR. Onze nieuwe administratief medewerker leest in onze klas voor uit het boek ‘De Gorgels en het geheim van de Gletsjer’ van Jochem Meijer. Het boek mogen we houden!

December 2018
We werken verder aan het kernconcept materie. De kinderen leren waar alles van wordt gemaakt en hoe iets ontstaat. Zo gaan we aan de slag met atomen, moleculen en elementen. Het lied ‘watermoleculen’ van Snapje?! is favoriet. De kinderen gaan enthousiast aan de slag met proefjes. In een grote kast in de hal verzamelen we alle materialen. Naast het dóen van de proefjes leren ze samenwerken, een voorspelling doen: ‘wat denk je dat er gaat gebeuren?’ En een conclusie trekken: ‘Hoe kan dit?’
Uiteraard vereerd de Sint ons met een bezoek. De kinderen van groep 5 en 6 trekken lootjes, kopen een cadeau voor elkaar en maken een surprise. Groep 4 sluit deze dag aan bij groep 1/2/3.  We sluiten het kalenderjaar af met een geslaagd Kerstdiner in onze klas en gezamenlijk zingen in de hal voor de ouders.

November 2018
In november maken we een start met Boekenklets. De kinderen lezen een boek dat ze leuk vinden en bereiden daar een korte presentatie over voor. Menig boek komt zo op het wensenlijstje van andere kinderen. Ook gaan we aan de slag met de lampionnen. Dit jaar maken de kinderen op zwart karton de skyline van Terschelling. Na Sint Maarten bereiden we ons voor op de komst van Sinterklaas. En natuurlijk … op de komst van juf Eke. Tegelijkertijd met de intocht van de Sint komt juf Eke na haar verlof terug in onze klas. Welkom terug!
Ook maken we een start met het nieuwe kernconcept: materie. Onze hele school brengt een bezoek aan het scheikundelokaal van ‘t Skylger Jouw om proefjes te doen.

Oktober 2018
Van 3 t/m 14 oktober werd de Kinderboekenweek gevierd, met als thema Vriendschap ‘kom erbij’. Op onze school werd dit geopend met een leesmarathon. De kinderen van groep 4 t/m 8 lazen in zelfgebouwde tenten voor aan de kinderen van groep 1 t/m 3. Aansluitend lazen ze verder in hun eigen boek. Na anderhalf uur had nog lang niet iedereen er genoeg van. De boekenmarkt, die tevens tijdens deze week werd gehouden, was een groot succes.
Een hoogtepunt voor de kinderen in de maand oktober was de presentatie van de drumlessen, samen met de Vosserschool in de zon, op het plein. In 5 lessen, verspreid over 5 weken, hebben de kinderen de beginselen van het drummen geleerd. Het resultaat daarvan konden  leerlingen van de school en de ouders zien en horen tijdens de presentatie. Als voorbereiding op de Zeeliedenherdenking kregen de kinderen een excursie aangeboden door het comité Zeeliedenherdenking. Het verhaal van de Queen of Mistley werd op een spannende manier verteld in de reddingssloep. De kinderen hebben geknutseld én een bezoek gebracht aan het graf op de begraafplaats.
Vlak voor de herfstvakantie kregen we bezoek van de boswachters van Staatsbosbeheer, die de kinderen meenamen voor een buitenles over bodemdiertjes. Ook hebben we in het West-end theater gekeken naar de nieuwe natuurfilm Wad, overleven op de grens van water en land, compleet met ranja en popcorn.
We zijn verder gegaan met het kernconcept Binding. Waar we in de eerste schoolweken nog voornamelijk bezig zijn geweest met verbinding met elkaar en het groepsproces, zijn we nu gaan kijken naar de verbinding met je woonplek, het eiland, je provincie en Nederland. Hierbij hebben we de topografie van Nederland (provincies en hoofdsteden) behandeld in de klas. Ook hebben de kinderen een onderzoeksvraag opgesteld en zijn ze op onderzoek uit gegaan om het antwoord hierop te vinden (op Internet, in boeken, door een interview etc.). De presentaties van de gevonden antwoorden zijn verrassend zijn fantastisch. Enkele voorbeelden: een kleiwerk van het ontstaan van de Waddenzee, een woordenwolk (gemaakt via internet) over de bijzonderheden van de zeehond, een muurkrant over de inwonersaantallen van de verschillende Waddeneilanden, een vierluik van schilderijen gezien vanuit de verschillende ramen van de Brandaris, een mondelinge presentatie met behulp van een spiekbriefje, een kaart van Nederland waarop door de leerlingen zelf de kanalen zijn getekend met hun namen erbij. Prachtig!

September 2018
Het nieuwe schooljaar is begonnen. We starten met 12 leerlingen in groep 4,5,6. Vanuit het kernconcept Binding doen we veel activiteiten waardoor we elkaar beter leren kennen; de leerlingen maken een poster over zichzelf en hoe zij in verbinding staan met elkaar (dezelfde sportclub, dezelfde hobby etc.), we spelen een balspel waarbij iedereen vertelt waar hij/zij van houdt, we doen samenwerkingsspellen in de gymzaal. De IK-doos mag met iedereen mee naar huis. Hierin mogen 5 voorwerpen van thuis. De leerlingen presenteren deze voorwerpen in de klas. Zo leren we elkaar steeds beter kennen. Ook maken we met elkaar afspraken over hoe wij met elkaar omgaan in de klas en op school. In de tweede week gaan we op Expeditie naar de Boschplaat. Dit is een hele belevenis. De leerlingen leren over de flora en fauna, we zien de zonsondergang en beleven een héél koude nacht in de tenten. De prachtige zonsopgang maakt veel goed. Het is voor de leerlingen een onvergetelijke ervaring.
Op 18 september, de derde dinsdag van september, is het Prinsjes- en Prinsesjesdag op onze school. De plannen voor dit schooljaar worden aan de ouders en leerlingen gepresenteerd.

Schooljaar 2017/2018

Maart 2018

Na een heerlijke voorjaarsvakantie met sneeuw en zelfs een paar dagen natuurijs starten we weer vol frisse moed aan een nieuwe periode. Het kernconcept Energie starten we met een donkere, koude klas. Energie blijkt best wel een ingewikkeld concept. Want elektriciteit is nou niet direct energie, maar wat is het dan wel. En hoe kunnen we energie omzetten in elektriciteit? Welke uitingsvormen van energie zijn er? Daar beginnen we mee en de kinderen gaan thuis op zoek naar die verschillende uitingsvormen. Ook leren we wat rendementsverlies is.

Het leuke van het werken met de kernconcepten is, dat we steeds meer kunnen verbinden met elkaar. Tijdens de tekenles tekenen de kinderen energie, ze creëren prachtige vulkanen waar de energie vanaf spat. Tijdens de crea geven we als opdracht mee, ontwerp iets waar beweging in zit. Er ontstaan knikkerbanen, flipperkasten en draaimolens.
Tussendoor is het ook nog Pasen. Is daar dan geen aandacht meer voor? Zeker wel, maar op een andere manier. De geijkte paaskuikentjes hangen niet meer op de ramen, maar door wel aandacht te hebben voor het waarom van die twee vrije dagen heb je het wel met kinderen over cultuur en geloof. De ouderraad verzorgde een heerlijke paaslunch en we gingen ‘om de hoek’ in de duinen op zoek naar paaseitjes vergezeld door de paashaas uit groep 7.

Februari 2018

De eerste weken van februari stond voor onze groep behoorlijk in het teken van de Olympische Spelen. We deden met taal en wereldoriëntatie opdrachten die aansloten bij onze sportieve klas. Een webpad, het maken van een kwartet en verschillende creatieve opdrachten.

foto van Prinses Margriet School - Terschelling.

foto van Prinses Margriet School - Terschelling.

En we keken natuurlijk tussendoor ook even stiekem naar de Nederlanders als die aan het schaatsen waren. Samen kijken naar die helden op het digibord en hard juichen als ze winnen is extra leuk!

foto van Prinses Margriet School - Terschelling.

 

Januari 2018

Het kernconcept communicatie is nog steeds gaande. Nu richten we ons meer op communicatie via media. Welke vormen van media zijn er? Hoe was dit vroeger? Krant en TV lijken steeds meer vervangen te worden door internet en social media. Maar hoe ga je daar dan mee om? Wat is verstandig en waar moet je rekening mee houden? We krijgen bezoek van André Brink van de Terschellinger en van Hessel van der Kooij, Arjan Boxelaar en Lennart Geerts van Terschelling TV.

 

 

 

De kinderen stelden goede vragen en konden van daaruit hun eigen journaal en krant maken. Er werd een heuse redactie gevormd door een groepje uit de bovenbouw. Zij zorgden ervoor dat de aangeleverde artikelen in een internetkrant opgemaakt werden. Tijdens een open ochtend konden de ouders de gemaakte krant en journaals komen bekijken op school.
Verder renden de kinderen hun benen uit hun lijf om geld op te halen tijdens een sponsorloop voor het opknappen van het schoolplein.

November en december 2017

Het tweede kernconcept dit schooljaar is communicatie. Communicatie in de breedste zin van het woord. Voor de kerstvakantie bespraken we vooral de non-verbale communicatie, boodschappen overbrengen aan een ander middels woord en geschrift en communicatie via kunst. Sint en Piet werden volgens de stijl van Rembrandt en van Gogh geschilderd, er werden kaarten geschreven naar ‘eenzame ouderen’ en we oefenden met onze mimiek waarbij we de verschillende emoties bespraken.
Natuurlijk vierden we ook Sinterklaas en kerst.

foto van Prinses Margriet School - Terschelling.

Er werden weer mooie surprises gemaakt en met kerst hadden we een lopend buffet in de eigen klas met zelfgemaakte hapjes. We zongen kerstliedjes op de trap voor de ouders. Dit jaar zongen we ook per groep een eigen lied. Wij zongen ‘ik ben een kerstbal’ van Bert&Ernie en ‘kleine ster’.
Zo tegen het eind van het jaar wordt het leren soms wat lastiger. Er zijn zoveel leuke dingen te doen en je hoofd dan ook nog bij het rekenen houden….. Spelenderwijs rekenen is altijd leuk, maar in deze periode een hele goede motivator!

foto van Prinses Margriet School - Terschelling.foto van Prinses Margriet School - Terschelling.

Oktober 2017

Naast alle basisvakken zijn we begonnen met het eerste thema van wereldoriëntatie. We werken met ingang van dit schooljaar met de Kernconcepten van KPC. Dit zijn hele brede thema’s van waaruit de kerndoelen voor wereldoriëntatie behaald worden. Voor de leerkrachten én leerlingen blijft er binnen die thema’s veel vrijheid voor zelfontdekkend en onderzoekend leren. Het eerste thema is Tijd en Ruimte. Vanuit de ruimte zijn we steeds meer gaan inzoomen op onze eigen ruimte, dichter bij huis. We startten met een fantastische les van André Kuipers in de zeevaartschool. Daarnaast kwamen er twee ruimtewezentjes in de klas die vroegen of de leerlingen informatie wilden verzamelen over hun eigen zonnestelsel, de aarde en de ruimte om hen heen.
Vanuit redelijk gestuurde opdrachten konden kinderen hun eigen onderzoekje opstarten naar één van de planeten van ons zonnestelsel. Prachtige muurkranten en een dosis kennis waren het resultaat.

Bij het inzoomen op de aarde hebben we vooral gekeken naar de klimaten. Wat is er van invloed op de temperatuur? Hoe komt het dat het op de ene plek kouder is dan op de andere? Samen met groep 7/8 hebben de leerlingen onderzocht hoe het klimaat is op twee door henzelf gekozen plekken op aarde. Hiervan maakten ze een folder in Word, zodat de ICT vaardigheden ook geoefend werden.

September 2017

We zijn weer begonnen na een heerlijke zomervakantie. Dit jaar geen groep 4/5/6 maar een 5/6. We hebben de oude groep 6 dus uitgezwaaid en gaan met de rest verder. 18 leerlingen en twee juffen dit jaar. Of eigenlijk drie, want op dinsdagmiddag is juf Janneke in de klas.

We zijn het jaar gestart met allerlei activiteiten in het kader van de “Gouden weken”. Om goed met elkaar te kunnen samenwerken en leren is het belangrijk dat we de afspraken in de klas opnieuw bespreken, elkaar weer even leren kennen en ook dat de nieuwe juf iedereen goed kent. Daarom gaan we ook altijd aan het begin van het schooljaar op schoolreis. Dit jaar gingen we samen met groep 3/4 naar Sanjesfertier in Veenwouden. Foto’s hiervan staan onder het kopje ‘nieuws’.

Andere activiteiten die we ondernamen waren verschillende groepsopdrachten, we kregen een ‘dit ben ik-tas’ mee naar huis en praatten over het gebruik van What’s app in de les What’s happy.

 

 

 

Maart 2017

Na de voorjaarsvakantie startten we met een nieuw thema: Beroepen. Tijdens een gezamenlijke brainstorm met groep 4 t/m 8 verzamelden we heel veel beroepen. Deze beroepen konden we indelen in de verschillende economische sectoren, de primaire, secundaire, tertiaire en quartaire. ‘s Middags kon iedereen meteen vragen naar het beroep van zijn of haar ouders en dit ook indelen in de goede sector. Dat is nog best lastig!

Kijken of er dubbele beroepen bij zitten

de dubbele kaartjes worden op elkaar geplakt

Indeling maken in de vier sectoren.

Vanuit dit thema zijn er verschillende activiteiten gedaan. We hebben les gehad van een kapitein die iets vertelde over het fenomeen tijd tijdens zijn werk. Zo leerden we over tijdverschillen, tijdzones, de evenaar, de poolcirkels en de stand van de zon in de verschillende jaargetijden.
In groepjes maakten we hier verhalen en tekeningen over.
Tijdens de tekenles gingen we aan de slag met het beroep architect. Naar aanleiding van een aflevering van Klokhuis tekenden we zelf huizen uit de Gouden Eeuw.
Tijdens de open week hielden we een beroepenochtend. Ouders konden meewerken in de klas op de manier zoals we die steeds vaker doen: met een groepje verzamel je informatie en vervolgens verwerk je dit op een manier die bij jouw groepje past. Deze keer was de opdracht: interview een ouder over zijn of haar beroep. Ouders hielpen eerst mee met het bedenken van de vragen, waren daarna onderwerp van het interview en konden vervolgens weer aansluiten bij de verwerking. Leerzaam voor zowel kinderen als ouders!

Deze diashow vereist JavaScript.

Februari 2017

In deze maand werkten we in het kader Wereldoriëntatie aan het thema de Zee. Om in de stemming te komen reden we met de strandbus van Chris Scheepstra naar het strand om te bekijken wat er allemaal in je op komt als je langs de zee rijdt. Dit leverde een hoop vragen op en iedereen ging met zijn of haar eigen leervraag aan de slag. In groepjes werd dit op hun eigen wijze uitgewerkt. Ook werkten we aan gedichten en schilderijen over de zee en bezochten we het Centrum voor Natuur en Landschap.

Deze diashow vereist JavaScript.

Op 9 februari kwamen er een aantal politieagenten op school om de fietsen van alle leerlingen te keuren. Werken de remmen, zitten er voldoende reflectoren op en heb je voldoende profiel op je banden. Deze en nog andere punten werden bij iedere fiets gecontroleerd.

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Januari 2017

Nieuw jaar, nieuwe dingen te leren! Deze maand zijn we begonnen met een aantal nieuwe manieren van leren. Zo hebben we in onze groep naast het rekenen op papier en op de tablets ook verschillende spelletjes erbij gepakt. Spelleiders bereiden het spelletje voor en leggen de anderen uit hoe het werkt. Hierbij wordt mooi samengewerkt met de gehele groep 4/5/6.

 

 

December 2016

Deze maand stond natuurlijk in het teken van Sinterklaas en Kerst. Ook al is het mysterie rond de Sint voor een deel van de groep al opgelost, het blijft natuurlijk spannend. Groep 4 sloot tijdens de viering op 6 december aan bij groep 1/2/3 en met groep 5 en 6 werden surprises en gedichten uitgepakt. Op 6 december??? Zeker, we hadden dit jaar de eer om Sinterklaas officieel uit te zwaaien.

 

Kerstfeest vierden we in het Raadhuis. Maar ook op school hadden we een gezellige tijd met het maken van kerststukjes, het uitspelen van prentenboeken en bijvoorbeeld een kerstquiz in de klas. Samenwerken, overleggen, samen creëren waren vaardigheden die hierbij werden geoefend.

De winnaars!

 

 

November 2016

Lampionnen in groep 4/5/6

Ieder jaar is het weer een ‘dingetje’. Lampionnen. Vaak worden de prachtigste creaties voorbereid door leerkrachten, uitgeknipt door kinderen en in elkaar geniet door ouders. Vooral jonge kinderen kunnen dan heel eerlijk antwoord geven op de vraag of ze die zelf gemaakt hebben….
Zelf maken, zelf creëren, past binnen het concept Next Level. Waarbij kinderen uitgedaagd worden hun eigen creativiteit aan te boren en trots kunnen zijn op hun eigen proces. Want dat is waar het dan meer om gaat; het proces waarmee het product tot stand komt. Bedenken wat je gaat doen, wat je nodig hebt, hoe je het gaat aanpakken en aan wie je hulp gaat vragen als je er niet uitkomt. Hulp bieden en ondertussen ook nog je eigen lampion af zien te krijgen. Omgaan met ‘als het even niet zo goed lukt’. Allemaal zaken die zich een aantal middagen afspeelden bij ons in de klas. Aangezien ik wel een paar voorbeelden had laten zien, bleven de kinderen toch nog behoorlijk gericht op dat voorbeeld. Behalve bij één groep, want dat bleek te moeilijk. Zij konden het voorbeeld loslaten en echt zelf creëren. Je ziet mooie verschillen tussen groep 4 en groep 6. En je ziet trotse koppies. Misschien is het product niet zoals je ze op Pinterest ziet, maar deze lampionnen zijn wél zelf gemaakt!

Deze diashow vereist JavaScript.

 

September 2016

Op woensdag 21 september gingen we met z’n allen op schoolreis. We hadden een heerlijke, volle dag. Varen met de TS 3, een excursie op de Noordsvaarder en daarna met de taxibus naar Bornholm voor een welverdiende lunch. ‘s Middags speelden we in het bos en hebben we gebowld. Als afsluiting nog een heerlijk ijsje. Een prachtige, zonnige dag waarop we elkaar weer een beetje beter hebben leren kennen.

 

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Een nieuw schooljaar, een nieuwe groep

September 2016

We zijn weer gestart. Met een nieuwe groep en nieuwe juffen. In de eerste weken hebben we samen hele mooie afspraken gemaakt en de belangrijkste zijn eigenlijk dat we voor elkaar zorgen en dat we allemaal als doel hebben om onszelf te verbeteren. Elke dag een beetje erbij leren en elkaar hierbij helpen. Een heel mooi streven waar we elke dag ons best voor doen!
Ook de tablets zijn nieuw. Voor groep 4 helemaal nieuw en voor groep 5 en 6 zijn ze een stuk groter geworden. Dit werkt veel fijner. Maar naast het werken op de tablets leren we ook op hele andere plekken. Op het plein, in de natuur en soms even op een rustig plekje in de school met een kleiner groepje.

img_2542 Rekenen op het pleinimg_2545 Wereldoriëntatie in de natuurimg_2612 Groep 4 voor het eerst op de tabletsimg_2615 Instructie op een rustig plekjeimg_2621Kan het mooier?

 

 

 

 

 

 

 

Nieuws per mail

Vul je mailadres in om in te schrijven voor e-mail alerts

Voeg je bij 390 andere abonnees

Contact

Prinses Margrietschool
Dennenweg 4
8881CJ West Terschelling
Tel.: 0562 - 79 80 04
e-mail sturen

Calender

september 2020

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
  • Zwemmen 3/4
23
24
25
  • Studiedag 1 alle kinderen vrij
26
27
28
  • Natuurwijs 1/2/3
29
  • Zwemmen 3/4
30
  • Natuurwijs 4/5